Les protestes dels pagesos catalans no han anat soles. Companys de tota Europa s’han manifestat en les últimes setmanes perquè part de les reivindicacions van més enllà de les administracions locals o nacionals, si no que tenen com a principal responsable la UnióEuropea. Un dels temes de debat en aquesta escala són els acords europeus amb tercers països, que perjudiquen la pagesia catalana i confronten ERC i Junts.
El problema de fons d’aquests acords són que els pagesos europeus consideren que es tracten de competència deslleial, ja que hi ha països importadors que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions dels que són membres de la Unió Europea. Tampoc se secunden, asseguren els pagesos del Vell Continent, les condicions del sistema de les assegurances agràries, ineficaces per a la protecció de les rendes de la pagesia. Reclamen que s’acabi amb aquests greuges.
“Es necessita una revisió dels tractats de comerç d’Europa amb tercers països”, deia el president PereAragonès al ple del Parlament d’aquest dimecres. ERC ha recollit una de les demandes dels pagesos catalans i europeus per defensar la seva actuació al Parlament Europeu. La seva portaveu en aquest cambra, Diana Riba, va ser l’encarregada d’exposar el pensament dels republicans pel que fa a aquests acords amb tercers països.
Riba, a través de les xarxes socials, ha recollit les votacions dels últims anys en aquest sentit, on els republicans han votat en contra dels acords amb el Canadà, Vietnam, Xile, Mercosur (bloc comercial integrat pel Brasil, l’Argentina, l’Uruguai, Paraguai i Veneçuela) i ara treballen perquè no tiri endavant el pacte comercial amb Mèxic. “Són contraproduents tant pel clima com per al comerç local i els drets humans”, ha assegurat la portaveu republicana a Europa. ERC sí que ha votat a favor de l’acord amb Nova Zelanda perquè considera que sí que es compleixen els “factors de sostenibilitat i responsabilitat social”.
Però el que deixava entreveure també els gràfics de votacions que exposava Riba és el diferent criteri pel qual havia optat Junts. “Bastir bones relacions comercials amb altres democràcies és clau perquè el nostre sector agroalimentari pugui comerciar-hi sense sobresalts”, defensava Carles Puigdemont a l’antic Twitter, en un posicionament sectorial que dista dels pronunciaments en clau nacional que sol expressar l’eurodiputat a través de les xarxes socials.
Junts i Lliures per Europa, la marca europea del partit, també ha defensat el seu posicionament sobre aquests acords, recordant que no han donat suport als tractats amb Vietnam, la Xina, Angola o Sud-àfrica. Per altra banda, sí que defensen el vot favorable a l’acord amb el Canadà perquè “ha augmentat la inversió” a Catalunya i els que s’han establert amb els països de Llatinoamèrica “en clau nacional”. “Rebutjar aquests acords resultaria una irresponsabilitat, especialment si es fa des del Govern de Catalunya”, apunta la formació de Puigdemont.
Arran de les protestes de la pagesia a tot el continent, Europa ha admès ara que “no es donen les condicions” per tancar l’acord comercial amb Mercosur. En la mateixa línia de calmar els ànims del sector, Brussel·les també ha anunciat que retirarà la proposta de reduir a la meitat l’ús de pesticides, una altra de les polítiques per les quals es manifesten els pagesos. “Treballen cada dia de valent per produir aliments de qualitat, i és per això que mereixen el nostre agraïment i respecte”, va apuntar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Leave a Reply